Pamätník venovaný osnovateľom nášho písomníctva je aj v Giraltovciach

26.03.2013 Svidník

Bratislava 26. marca (TASR) - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti uvádza prehľad domácich i zahraničných pamätníkov venovaných pamiatke osnovateľov nášho písomníctva.
Pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda je zasvätený aj rímskokatolícky kostol vo východoslovenskom mestečku Giraltovce, ležiacom na polceste medzi Prešovom a Svidníkom, ale patriacom do Svidníckeho okresu.
Kostol postavili v neoklasicistickom slohu v rokoch 1939 - 1940 a je situovaný na miernom kopci v centre mesta, neďaleko renesančného evanjelického kostola a na križovatke troch hlavných ulíc.
Autorom projektu kostola a celého areálu s dvojetapovým vstupným schodiskom na ľavej strane bol staviteľ Juraj Byrtus z Michaloviec. Zasvätenosť kostola Cyrilovi a Metodovi prezentuje oltárna časť interiéru kostola. Uprostred je veľký obraz piety (Márie s umučeným Kristom v náručí) a po stranách tohto centrálneho obrazu sú olejomaľby sv. Cyrila a sv. Metoda. Na pravej strane (pri pohľade spredu) je to postava sv. Cyrila, ktorý je stvárnený v bohato nariasenom a pestrofarebnom kňazskom habite s biskupskou čiapkou na hlave a v požehnávajúcom postoji. Sv. Metod na ľavej strane je spodobnený v jednoduchšom a takmer jednofarebnom oblečení učenca a učiteľa, ale s biskupskou palicou v pravej a s bibliou v ľavej ruke.
 

Vyberte región